Home » Vitamini i gubitak kose

Vitamini i gubitak kose

  • by

Vitamini i gubitak kose

Vitamini su neophodni za zdravlje vašeg tela, kao i za zdravlje kose. Različiti vitamini doprinose održavanju metabolizma vašeg tela i rastu kose. Oni takođe sprečavaju opadanje vaše kose. Zato je veoma važno da u svojoj svakodnevnoj ishrani unosite različite vitamine u dovoljnim količinama. Neki od najvažnijih vitamina i minerala koji su neophodni za održavanje rasta vaše kose su biotin, folna kiselina, magnezijum, sumpor, cink i inozitol.

Dovoljna količina ovih vitamina i minerala sprečiće gubitak kose i održati rast kose. Međutim, prekomerna konzumacija ovih vitamina i minerala može izazvati mnogo problema. Zato je veoma važno da znate koliko ovih vitamina i minerala vam je potrebno u svakodnevnoj ishrani. Možete potražiti pomoć svog nutricioniste da biste stekli znanje o tome. Takođe možete dobiti dovoljno informacija sa internet sajtova i časopisa itd.

Naučnici su izvršili brojne testove na ovim vitaminima i mineralima kako bi znali kako oni pomažu ljudskoj kosi da raste ili ih sprečava. A iz različitih studija je utvrđena vitalnost ovih vitamina i minerala za ljudsku kosu.

Na primer; naučnici su otkrili da nedostatak magnezijuma dovodi do gubitka kose u tremovima. Slično, nedostatak inozitola ili biotina dovodi do potpunog gubitka kose ili potpunog ćelavosti. Na sreću, potpuna ćelavost nikada do danas nije bio slučaj kod žena.

Ako mislite da gubite kosu i da vam je potrebno više vitamina za unos u ishrani, možete birati između različitih ishrana bogatih vitaminima neophodnim za rast kose.

Takođe se možete odlučiti za multivitamine. Ali pre nego što izaberete bilo koju opciju, bilo bi bolje u vašem interesu da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom da biste znali tačan unos koji treba da imate. Kao što znate, višak vitamina i minerala takođe dovodi do problema kao što je gubitak kose. Zato razmislite na trenutak da li je razlog vaših problema sa kosom prekomerna potrošnja vitamina i minerala.

Na primer: vitamin A je dobar za vaš imuni sistem i zdravlje vaše kose ako ga konzumirate u pravim količinama. Ali kada se uzima u prekomernoj količini, može izazvati probleme sa kosom i mnoge druge zdravstvene probleme. Masne kiseline su još jedan primer; različite masne kiseline održavaju teksturu vaše kose i čuvaju je od isušivanja, ali kada se konzumiraju u prevelikoj količini dovode do problema.

Ovo je takođe u vašem najboljem interesu da preferirate ishranu bogatu različitim vitaminima i mineralima umesto da se odlučite za vitaminske suplemente i multivitamine. Uverite se da vaša ishrana sadrži sve potrebne hranljive materije i vitamine i minerale. Jedite hleb od celog zrna, puno lisnatog zelenog povrća, posebno zelenila i pijte puno vode. Uključite u svoju ishranu različite mlečne proizvode kao što su mleko, sir, puter i proizvodi od živine kao što su jaja, itd. Morska hrana kao što je bakalar takođe će pomoći vašoj kosi da bude dobra, lepa i zdrava.

Jedite puno celog voća. Iako, povremeno možete jesti voćne sokove, ali je mnogo bolja ideja imati više celog voća nego voćnih sokova.

Takođe možete isprobati različite šampone kao sto je Bloolu Sampon i ulja za kosu kako biste održali zdravlje vaše kose. Ali ne pokušavajte nijedan proizvod na osnovu TV reklama.

Pitajte svog lekara ili stručnjaka za zdravstvenu zaštitu za pravu vrstu ulja i šampona koji će sprečiti opadanje vaše kose i učiniti ih zdravim i lepim.

Bez obzira šta pokušavate za zdravlje vaše kose, uvek je bolje da imate hranu bogatu različitim hranljivim materijama i vitaminima i mineralima kako biste održali zdravlje tela i kose.