Home » Bankarske kalorije – jedite manje sada da biste se ishranili kasnije?

Bankarske kalorije – jedite manje sada da biste se ishranili kasnije?

bankarske kalorije


Pretpostavimo da ste na dijeti i pred vama je banket ili praznična zabava. Očekujete veliki obrok za večeru, a biće otvoren bar sa puno i puno „zalogaja za zabavu“. Niste sigurni da li će tamo biti zdrave hrane, ali ste sigurni da ćete biti u prazničnom raspoloženju! Šta treba da radite? Da li bi trebalo da smanjite hranu ranije tokom dana da biste napravili mesta za veliku gozbu?

Ono što sam upravo opisao je opšte poznato kao „bankarske kalorije“, što je analogno uštedi kalorija poput novca jer ćete kasnije konzumirati više, a to je vrlo uobičajena praksa među onima koji su na dijeti. Međutim, ako ste zaista ozbiljni u vezi sa svojim ciljevima u ishrani i fitnesu, onda je odgovor ne, NE bi trebalo da „bankirate kalorije!

Evo zašto i evo šta bi trebalo da uradite umesto toga:

Pre svega, ako ste zaista iskreni prema sebi, morate se složiti da na svakom skupu skoro uvek postoji nešto zdravo za jelo. Znate one stolove koje vidite na prazničnim zabavama koji su prekriveni jardi čipsa, umaka, pereca, kolačića, salama, bombona, sira, punča, likera i naizgled beskrajnog asortimana drugih poslastica? Pa, da li ste takođe primetili da obično postoji poslužavnik pun štapića šargarepe, karfiola, celera, voća, ćurećeg prsa i drugih zdravih grickalica?

Bez obzira gde se nalazite, uvek imate opcije, tako da napravite najbolji izbor na osnovu vaših mogućnosti. Ako ništa drugo, možete izabrati da jedete malu porciju “hrane za žurke” umesto ogromne porcije.
Ako preskačete obroke ili jedete manje ranije tokom dana da biste sakupili kalorije za veliku gozbu noću, razmišljate samo o kalorijama, ali se lišavate vredne ishrane koja vam je potrebna tokom celog dana u smislu proteina ( aminokiseline), ugljene hidrate, esencijalne masti, vitamine, minerale i druge hranljive materije koje potiču iz zdrave hrane, kao i male česte obroke koji su potrebni za podsticanje vašeg metabolizma.
I ne samo to, već je veća verovatnoća da ćete manje jesti rano u toku dana u iščekivanju da ćete se kasnije prejedati, što će dovesti do toga da prežderete ili jedete mnogo više nego što ste mislili da ćete noću kada banket stigne.
Ako jedete zdravu hranu ranije tokom dana, verovatno će vas zasititi i manje je verovatno da ćete se prejedati uveče. Hrana bogata vlaknima, zdrave masti i posebno nemasni proteini, najviše suzbijaju vaš apetit.
Ne sviđa mi se koncept „bankarskih kalorija“. Vaše telo jednostavno ne funkcioniše na taj način – ono teži da traži ravnotežu prilagođavajući vaš apetit do tačke u kojoj na kraju ipak konzumirate istu ukupnu količinu kalorija.

Čak i ako je funkcionisalo onako kako ste želeli, zašto biste jeli manje (gladovali) u pokušaju da sagorete više masti, a zatim se prejedali (prejedali) i vratili masnoću? Zašto uopšte sebi dozvoliti da se nagomilate?

Uzorak gladovanja i prejedanja će skoro sigurno izazvati više štete od povremenog prevelikog obroka. Neki dijetetičari bi čak mogli reći da se ovakvo ponašanje graniči sa poremećenom ishranom.
Bolji pristup je da ostanete na svom redovnom meniju zdrave hrane i malih obroka tokom celog dana – kao i obično – a zatim nastavite i počastite se „obrokom za varanje“, ali svakako održite male porcije.

Trebalo bi da bude veliko olakšanje znati da u posebnim prilikama, bilo da se radi o zabavi, obroku u restoranu, banketu ili prazničnoj večeri, možete jesti šta god želite sa malo ili nimalo lošeg uticaja na građu tela, sve dok poštujete zakon ravnoteža kalorija. Međutim, NE MOŽETE da gladujete i prejedate i očekujete da nećete požnjeti negativne posledice.
Da biste sagorevali masti i bili zdravi, ne morate da budete „žurkadžija“ ili da se potpuno uskraćujete hrani u kojoj uživate, ali morate imati disciplinu da se držite svog redovnog plana obroka većinu vremena i kontrolišete svoje veličine porcija sve vreme.