Home » Antioksidativni dodaci

Antioksidativni dodaci

  • by
Antioksidativni dodatak

Fokus istraživanja o vitaminima ovih dana je kako antioksidativni dodaci mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Antioksidativni dodaci – E, C i beta-karoten (oblik vitamina A) – imaju potencijal kada je u pitanju promocija zdravlja. Međutim, većina dostupnih podataka o takvim svojstvima antioksidativnih suplemenata koja promovišu zdravlje je nepotpuna. I samo do 30 odsto Amerikanaca uzima neki oblik antioksidativnih suplemenata.

Ali šta su zapravo antioksidanti i koliko su važni?

Antioksidansi dolaze u dva oblika. Oni mogu biti vitamini ili minerali. Oni pomažu u sprečavanju reakcije kiseonika sa drugim hemikalijama u ćelijama. Takve reakcije – nazvane oksidacija – mogu dovesti do oštećenja ćelija što može dovesti do srčanih bolesti i raka.

Antioksidansi se mogu naći u raznim namirnicama, ali su daleko češći u svežem voću i povrću. Zdrava ishrana svežih proizvoda može dovesti do visokog nivoa antioksidanata u vašem telu, što može značiti samo jedno – manje slobodnih radikala (onih štetnih molekula koji izazivaju oštećenje ćelija) i zdravijeg zdravlja.

Kada antioksidansi počnu da deluju, uništavaju slobodne radikale ili prekidaju lanac. Vidite, evo šta se dešava kada imate puno slobodnih radikala u svom telu. Pošto su veoma nestabilni, ovi slobodni radikali imaju tendenciju da kradu ili dobijaju elektrone od stabilnih molekula i na taj način čine i te molekule nestabilnim, pretvarajući ih u slobodne radikale. Ovo postaje dugačak lanac i nastaviće se sve dok se takav lanac ne prekine. Ovde dolaze antioksidanti čija je jedina funkcija da prekinu lanac i neutrališu slobodne radikale.

Tokom procesa neutralizacije, antioksidansi se sami neutrališu. Dakle, oni takođe postaju oksidirani. Zato je telu neophodan stalan izvor antioksidanata kako bi se borilo protiv ovih štetnih slobodnih radikala i sprečilo njihovo umnožavanje.

Uz vrstu ishrane koju većina nas ima ovih dana, vrlo je verovatno da možda ne dobijamo dovoljno antioksidanata iz hrane koju jedemo. I zapamtite da telo mora stalno da dopunjuje nivoe antioksidanata. Ovde dolaze antioksidativni dodaci.

Pošto telo možda ne dobija dovoljno antioksidanata jer nemate dovoljno voća ili ne jedete puno povrća, potreban vam je alternativni izvor kao što su antioksidansi.

Antioksidativni suplementi su taj izvor. I dok antioksidansi ne mogu zauzeti mesto prirodnim antioksidansima, ipak mogu pomoći u povećanju nivoa antioksidanata u vašem telu.